De Lichtenberg
Ijzerenmanweg 15, Weert
Het rijksmonument de Lichtenberg heeft een grote architectonische, cultuurhistorische, ruimtelijke en geschiedkundige waarde en het vormt daarmee een belangrijk onderdeel van het cultureel erfgoed van Weert.
Van 1985 tot 1993 (9 edities) vond in De Lichtenberg het popfestival Bospop plaats.
In het eerste jaar dat het festival het openluchttheater als locatie had werd de verder lokale programmering aangevuld met Brainbox en De Dijk.
In de jaren die volgden stonden onder meer Het Goede Doel, Raymond van het Groenewoud, Herman Brood, Golden Earring, Rowwen Heze, Claw Boys Claw, Nils Lofgren, Ten Years After en Fish op het affiche.
Vanaf 1994 vond het festival plaats op sportpark Boshoven en daarna is het nog verhuisd naar evenemententerrein Weert Noord.
In de zomer van 2020 nam L1 in samenwerking met Pop in Limburg nog opnamen in de Lichtenberg in het kader van “De Week van de Limburgse Popmuziek” waarbij het openluchttheater als decor diende.
Achtergrond
Het monument is gebouwd tussen 1954 en 1961. Deze periode valt binnen de wederopbouwperiode na de oorlog. Karakteristiek voor deze periode zijn, vanwege de toen bestaande schaarste, onder meer de materiaalkeuze en stedenbouwkundige opzet. Deze werden vaak gekenmerkt door soberheid en eenvoud, maar ook door vernieuwing.
Het complex is gebouwd als faciliteit voor onderwijs, cultuur, sport en religie van het Bisschoppelijk College in Weert. Het monument bestaat uit vier onderdelen: het openluchttheater, de Mariakapel, de tennisbanen met ommuring en paviljoen en het (voormalig) zwembad.