Het festival dat begon op een bierviltje
Een aantal jongeren uit Egchel die menig festival in binnen- en buitenland bezocht, vroeg zich telkens af of zij zoiets niet in Egchel konden organiseren. Toen het voor de zoveelste keer in de kroeg ter sprake kwam, werd het bierviltje erbij genomen. “Wie doet er mee?”, was de vraag. En zo was Stichting Egchel-Geeft-Om pop in 2004 geboren, oftewel EGOpop.
In samenwerking met de kroeg, mocht er één avond invulling worden gegeven aan het programma in de kermistent in de zomer van 2004. Pop-rockmuziek dat we kennen van de festivals, werd het programma. Na twee edities wilde men meer en kwam het festival terecht aan De Horsten. Eerst het schuttersterrein, vervolgens aan de ene kant ernaast en sinds 2014 is de hoek De Horsten/Jacobusstraat het vaste terrein van EGOpop. Vanaf die tijd is ook de keuze gemaakt om niet jaarlijks, maar iedere 2 jaar EGOpop te organiseren.
Na de verhuizing uit het centrum werd het een festival van twee dagen, zaterdag en zondag. Pop-rock op de ene dag en een zomercarnaval, genaamd Zomerjoeks, op de andere dag. Zomerjoeks met veel Limburgse feestmuziek en een heuse carnavalsoptocht, de Zomerjoeksparade. Deze formule bleek echter houdbaar voor een paar jaar, wat tot gevolg had dat de zondag werd vervangen door de vrijdagavond. Grote nationale acts werden neergezet op vrijdag èn zaterdag. Wat te denken van Golden Earring, Ilse DeLange, Di-rect, Kensington, Racoon, Peter Pan Speedrock, Bökkers en BZB. Maar ook Limburgse artiesten vonden hun weg naar EGOpop, zoals De Heideroosjes, DeWolff, Blackbird, Afterpartees, The Ragtime Rumours, Neet Oét Lottum, Minsekinder en Janse Bagge Bend. Naast bekende namen, zijn ook de lokale artiesten en talenten erg belangrijk voor EGOpop en ook andersom. Een podium is belangrijk voor jonge en beginnende artiesten en dat podium biedt EGOpop dan ook graag.
EGOpop beweegt mee naar de wensen van het publiek dat heeft geleid naar de huidige formule. Niet meer het programma is bepalend, maar de gezelligheid, de beleving en alles er omheen speelt een steeds belangrijkere rol. Zo is er nog meer diversiteit in het programma ontstaan. Waar het begon met pop-rock muziek, maken duurdere artiesten nu plaats voor meer muziekvariatie, plezier, entertainment, verrassingen, aankleding en een wisselend aanbod van eten en drinken. Met 2.500-3.000 bezoekers per editie is EGOpop een festival dat al lang niet meer alleen voor Egchel is, maar van en voor heel Peel en Maas. De inzet van een vrijwillige organisatie van 25 personen en van meer dan 100 vrijwilligers voor, op en na het festival, zorgen ervoor dat EGOpop kan blijven bestaan.
Ja, Egchel geeft nog altijd om pop!